Makujen Saimaa
Saimaan äärellä ruuassa hyödynnetään luonnon antimia ja arvostetaan paikallisesti tuotettuja raaka-aineita. Osana korkeatasoisen ravintolan kaunista ateriaa voi olla lähimetsästä kerättyjä marjoja ja sieniä. Pääraaka-aineena voi olla Saimaasta nostettu maittava järvikala. Kaupungeista löytyy myös omat paikalliset herkkunsa, joita ei löydy muualta.
Suomen suurimman järven rannoilla on tarjolla paljon nähtävää ja koettavaa. Yksi olennainen osa kulttuuria on ruoka ja Saimaan alueelta löytyy paljon erikoisuuksia, joita matkailijan kannattaa testata ennakkoluulottomasti.
Saimaan alueen paikalliset erikoisuudet
Perinteisesti Itä-Suomessa ruoka on valmistettu uunissa. Uunin lämmössä valmistuvat niin leivät, piirakat, kukot, laatikot kuin pataruuat. Hyvä esimerkki uunissa valmistetusta perinneruuasta on särä, joka on eteläkarjalainen erikoisuus.
Särän pääraaka-aine on erittäin hyvin suolattu sekä kypsytetty lammas. Lisäksi lampaan kanssa kypsennetään perunat ja tyypillisesti valmiin ruuan kanssa tarjotaan ohrarieskaa sekä kotikaljaa. Perimätiedon mukaan särää on valmistettu yli tuhat vuotta. Lappeenrannan vieressä sijaitseva Lemin kunta on tunnettu särästään.
Lappeenrannassa puolestaan kannattaa kävellä kauppatorille tai satamaan ja tilata täytetty lihapiirakka. Täytettyjä lihapiirakoita kutsutaan Vedyksi ja Atomiksi. Vety on lihapiirakka, joka sisältää joko keitto- tai savukinkkua ja kananmunaa, atomissa on jompaa kumpaa.
Savonlinnan torilla kannattaa maistaa lörtsy, joka on puolikuun muotoinen umpinainen leivos. Lörtsyn voi nauttia joko suolaisella tai makealla täytteellä. Savon puolella syödään myös perinteisesti erilaisia kukkoja eli ruistaikinakuorella peitettyjä paistoksia, jotka sisältävät kalaa, lihaa tai juureksia.
Saimaan äärellä kalaruuat ovat suosittuja ja matkailijat syövät mielellään muikkuja. Muikku on paikallinen herkku, jota voidaan syödä esimerkiksi paistettuna, savustettuna tai keitossa. Mikkelin kauppahallissa myydään muikun mätiä, joka on kokeilemisen arvoinen herkku! Kala-aterioita tarjoillaan niin toreilla, lounasravintoloissa kuin korkeatasoisissa ravintoloissa. Imatralla voi maistaa Vuoksessa kasvatettua lohta, varsinkin kermainen lohikeitto on kokeilemisen arvoinen. Varkaudessa voi puolestaan nauttia paikkakunnan omaa kaviaaria ja sampea.
Lähiruokaa ja luonnon antimia
Lähiruokaa arvostetaan suomalaisessa ruokakulttuurissa ja näin on myös Saimaalla. Alueen korkeatasoiset ravintolat ja ruokapaikat tarjoavat paikallisista raaka-aineista tehtyjä herkkuja. Osassa ravintoloista raaka-aineet voivat olla jopa ravintolan itse kasvattamia. Varsinkin Mikkelin seudulta löytyy useita kartanoita ja maatilaravintoloita, joissa tarjoillaan ruokaa tilan omista raaka-aineista tehtynä.
Luontomatkailijoille löytyy taukopaikkoja, joissa voi hetkeksi pysähtyä lämmittelemään elävän tulen ääreen ja nauttia nuotiolla kypsennetystä retkieväästä. Ruokana voi myös nauttia itse kerättyjä marjoja tai sieniä, kunhan ensin tunnistat syömäkelpoiset yksilöt.
Toreilta ja markkinoilta voi ostaa paikallisesti kasvatettuja raaka-aineita, luonnonantimia sekä paikallisia erikoisuuksia. Matkailijoilla on myös mahdollisuus osallistua erilaisille ruokakursseille, joissa voi oppia tekemään paikallisia perinneruokia sekä hyödyntää luonnosta keräämiä aineksia.
Saimaa tarjoaa parastaan kalastajille. Saimaan vesi on niin puhdasta, että sitä voi paikoin juoda suoraan järvestä. Tämän tähden myös järven antimia voi nauttia hyvällä omallatunnolla. Järvikaloista saa tehtyä maittavia kala-aterioita ja heinäkuun lopusta lokakuun loppuun asti yltävällä ravustusajalla voi Saimaalta pyydystää rapuja.