Savonlinnassa koet vuosisataisen historian, Saimaan järviluonnon ja savolaisen lupsakkaan kaupunkikulttuurin

Saarille rakennettu Savonlinna tarjoaa koettavaa, jota et löydä mistään muualta. Vieraile keskiaikaisessa Olavinlinnassa ja hyppää yli satavuotiaiden höyrylaivojen kyytiin seilaamaan Saimaan aalloille. Saimaan suloisen viiksiniekan voit bongata risteilyllä tai suunnata sen kotivesille Linnansaaren ja Koloveden vesikansallispuistoihin. Vuoden retkikohteeksi (2017) valittu Punkaharju hurmaa ainutlaatuisella kansallismaisemalla sekä monipuolisella aktiviteetti- ja kulttuuritarjonnalla. Maailman suurin puukirkko Kerimäellä tarjoaa ihmettelyn aihetta, sillä tästä ”keltaisesta jättiläisestä” löytyy penkkejä yli puolitoista kilometriä ja sisään mahtuu jopa 5000 ihmistä kerralla.

Top1

Olavinlinna ja Riihisaari

Maailman pohjoisimman keskiaikaisen linnan värikäs historia on sekoitus idän ja lännen valtataistelua. Olavinlinnaan tutustut opastetuilla kierroksilla, joiden aikana kuulet tarinoita mm. muuriin muuratusta linnanneidosta sekä linnan mustasta pässistä, joka pelasti linnan vihollisen hyökkäykseltä. Myös linnan vieressä sijaitseva Riihisaari kutsuu kylään yli puolitoista vuotta kestäneen remontin jälkeen.

Top2

Höyrylaivaristeilyt Saimaalle

Entisaikaan Saimaalla saattoi yhtä aikaa seilata pari sataa tervahöyryä. Savonlinna, Euroopan höyrylaivapääkaupunki, on niitä harvoja paikkoja maailmassa, joissa näillä yli satavuotiailla höyrylaivoilla pääsee edelleen risteilemään. Kesäaikaan matkustajasatamasta lähtee päivittäin useita laivaristeilyjä, jotka vievät matkustajansa nauttimaan höyrylaivan nostalgisen tunnelman lisäksi Savonlinnan upeista saaristomaisemista.

Top3

Vesikansallispuistot Linnansaari ja Kolovesi

Sokkeloisen Saimaa keskellä sijaitsevat ainutlaatuiset vesikansallispuistot Linnansaari ja Kolovesi ovat luonnonystävän ja retkeilijän ykköskohteita. Linnansaareen pääsee päivittäin veneretkillä tai omatoimisesti melomalla tai veneellä. Linnansaareen järjestetään myös saimaannorpan bongausretkiä läpi kesän. Koloveden kansallispuisto on arvostettu erämelontakohde ja siellä moottoriveneily on kokonaan kielletty luonnonrauhan takaamiseksi.

Top4

Kansallismaisemat Punkaharjulla

Punkaharjun maisemat ovat kiehtoneet matkailijoita jo parisataa vuotta, eikä alueen tenho ole kadonnut mihinkään. Upeiden maisemien ohella Suomen kuuluisimmalla harjulla on paljon muutakin nähtävää. Kulje harjualueen reittejä patikoiden ja pyöräillen tai tutustu kansallismaisemaan järveltä käsin meloen tai veneellä. Piipahda myös Suomen Metsämuseo Lustossa, Johanna Oraksen taidekartanolla sekä näe Retretin uusi tuleminen Saimaan Taideluolana.

Top5

Maailman suurin puukirkko Kerimäellä

Maailman suurin puukirkko "Keltainen jättiläinen" nököttää keskellä piskusen Saimaan Puruveden rantakylää Kerimäkeä. Kirkko on vaikuttava näky niin sisältä kuin ulkoakin. Vuonna 1847 valmistunut kirkko oli arkkitehtonisesti aikaansa edellä ja varsinainen kirvesmiestaidon mestariteos. Penkkejä  kirkosta löytyy yli puolitoista kilometriä ja yhtä aikaa kirkkoon sujahtaa jopa 5000 henkeä.

Majoitu mukavasti Savonlinnassa

Savonlinnan majoitusvalikoima tarjoaa vaihtoehtoja sekä yksinäisille susille että kaksin tai porukassa reissaaville. Romanttiseen lomaan sopii nostalgisen höyrylaivan luksushytti, kartano tai oma vuokramökki Saimaan rannalla. Kaupunki- tai kulttuurilomailijalle kätevin on sijainniltaan keskeinen hotelli tai kaupunkiasunto. Budjettimatkaajalle löytyy vaihtoehtoja hostelleista ja majataloista. Maatilamajoitus on puolestaan täysosuma lapsiperheille.

Aitoja makuja Savonlinnassa

Maista muikkua kattoterassilla tai kelluvassa ravintolassa, nauti kahvihetkestä Saimaa näköalan kera tai suuntaa paikallisten tapaan lörtsykahveille torille. Tai miltä kuulostaisi evästauko täysin luonnon helmassa, piskuisessa Sulosaaressa, vain muutaman sadan metrin päässä torilta? Voit myös nauttia lounasta tai kuohuvaa Saimaan aalloilla risteillen. Tiesitkö, että meiltä löytyy myös kolme pienpanimoa?

TOP